nlen

Identity and Access Management in regie organisatie

Doordat outsourcing, cloud en managed services toegankelijk worden, bewezen efficiënter en goedkoper, schakelen steeds meer organisaties over naar het regie-organisatiemodel. Dit gaat in combinatie met een bewustwording rondom het feit dat in alle gevallen een organisatie verantwoordelijk blijft voor hun gebruikers en de toegang die deze gebruikers moeten hebben. In alle identity & access governance modellen is er een actor aan te wijzen die verantwoordelijk is voor wie toegang heeft, ongeacht waar de dienst die gebruikt wordt zich bevindt. Dit is het line management. Het line management kan als enige aangeven wie toegang tot welke dienst moet hebben. Zij is immers verantwoordelijk voor haar mensen en weet welke taken deze mensen moeten uitvoeren.

IAM Drivers

Het controle-aspect rondom wie applicaties, cloud en/of managed diensten gebruikt – zowel vanuit compliance als ook vanuit licentiebeheer – zijn twee belangrijke drivers. Daarnaast is efficiëntie door middel van het structureren, standaardiseren en automatiseren van identity en access lifecycle processen een derde belangrijke driver. Deze drie drivers komen in iedere Identity en Access Management (IAM) business case terug.

Regie-organisatie

Naast de drie drivers zorgt een IAM oplossing voor het mogelijk maken van de regie-organisatie. Het zorgt voor ondersteuning van line management in het kunnen nemen van hun verantwoordelijkheid, het zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheden voor contractbeheer hun eigen rapportages kunnen overleggen naar leveranciers m.b.t. licenties en het zorgt ervoor dat de kosten rondom de regie-organisatie m.b.t. het beheer van gebruikers kostenefficiënt kan plaatsvinden.

Gestructureerd IAM-proces

Veel organisaties kunnen niet zonder gestructureerde en gestandaardiseerde Identity & Access management processen, ook al is het vaak een complex geheel met veel impact. IAM is geen IT aangelegenheid, IAM is een business aangelegenheid. Met line management als primaire, meest zichtbare en lastigste actor.

Wanneer u meer wilt weten over onze Identity & Access diensten, het waarom, de haalbaarheid, implementatie en/of beheer, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met de juiste argumenten op weg.